BLOG: Příběh Karlínského hummusu
Pokud jste v posledních dnech navštívili restauraci Olive, určitě jste si všimli, že si nově můžete odnést porci hummusu ve speciálním balení sebou domů, nebo do kanceláře. V čem je vlastně hummus tak zdravý, proč byste ho měli jíst a z čeho se vlastně skládá?
Z čeho se hummus připravuje
Mezi základní složky patří cizrna, olivový olej, česnek, tahini pasta (pasta ze sezamových semínek), římský kmín a citron. U nás v Olive přidáváme k hummusu navíc harissu, což je velmi pálivá pasta, která ještě pozvedne jeho už tak skvělou chuť. Harissa obsahuje česnek, chilli papričky, římský kmín, koriandr, papriku, sůl a olivový olej.
Receptů na hummus existuje nepřeberné množství. Stejně tak, jako například na svíčkovou omáčku – každý ví, že do ní patří hovězí maso, celer, mrkev, petržel, bobkový list, nové koření…ale určitě i vy znáte nějakou „vychytávku“, v čem je svíčková od vaší babičky tou nejlepší. Stejně tak je to i s humusem – každý kuchař má svůj tajný recept.
Hummus jako neskutečný zdroj zdraví
Ač se to možná na první pohled nezdá, hummus je velmi univerzálním jídlem. Lze ho jíst v různých obměnách samotný, je skvělou přílohou k masu, můžete ho jíst s chlebem, se salátem a nejlepší je se vším dohromady. Pokud držíte dietu, zkuste obohatit svůj jídelníček právě humusem. Pro svou schopnost vázat vodu s následným zvýšením objemu snědené potravy a vyvoláním pocitu sytosti totiž přispívá k boji proti obezitě. Obsahuje množství vitamínů a minerálních látek jako jsou vitamíny skupiny B, vitamin A a E, kyselinu listovou, hořčík, železo, vápník, zinek, draslík.
Díky cizrně, sezamovému semínku a olivovému oleji je hummus bohatý na nenasycené tuky. Tyto tuky jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku a mají na naše zdraví mnohem příznivější vliv než tuky nasycené, které se vyskytují zejména v živočišných potravinách. Nenasycené tuky přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a tuků v krvi a podílejí se tak na snižování rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Na rozdíl od živočišných zdrojů tuků hummus neobsahuje žádný cholesterol, jehož vysoká konzumace hraje negativní roli v rozvoji aterosklerózy.
Hummus obsahuje také velké množství vlákniny. Ta urychluje průchod trávené potravy střevem, čímž je stěna střeva kratší dobu vystavená působení případných škodlivých složek potravy. Snižuje tedy riziko vzniku nádorů tlustého střeva. Lidem s cukrovkou napomáhá udržet si stabilnější hladiny krevního cukru. Je účinným prostředkem pro osoby trpící zácpou, hemeroidy či žlučníkovými obtížemi.
Neváhejte proto zařadit hummus do svého jídelníčku. Každý den ho pro vás připravujeme čerstvý z těch nejkvalitnějších ingrediencí. Přijďte ochutnat!
![header-blog](/obrazky/blog/header-blog.png)
![hummus-maly](/obrazky/blog/hummus-maly.jpg)
Odkud hummus pochází?
![hummus-1uplead](/obrazky/blog/hummus-1uplead.jpg)
Těšíme se na vás.
V dalším článku v druhém týdnu v květnu Vám prozradíme proč je hummus zdravý a proč lidem tolik chutná Lajkněte nás na Facebooku ať Vám nic neuteče.
![hummus-bi-tahini](/obrazky/blog/hummus-bi-tahini.jpg)